brandmerk copy1

Peterselie

Peterselie
03 januari 2019

Peterselie. Petroselinum Crispum

Waar komt peterselie eigenlijk vandaan of waar wortelde de moederplant. 
Heel vroeger in de tijd van de Romeinen werd peterselie meer gebruikt als medicijn dan als kruid. 
De gladiatoren aten peterselie waardoor hun kracht en moed toenam. Volgens de mythe dan.
Keizer Karel de Grote was een grote fan van peterselie en zorgde er voor dat deze plant opgenomen werd in alle kloostertuinen. 
We hebben het dan over de tijd 700/800 jaar na Christus. 
In de middeleeuwen was er ook het bijgeloof dat peterselie een heksenkruid was waarmee je te paard 7 keer naar de hel reed en terug. En als je peterselie plantte dan had je kans dat je getroffen werd door de haat van zijn wortels en zou je voor altijd verdwijnen.
Peterselie werd in de middeleeuwen veel gebruikt voor het kruiden van vette gerechten.

Soorten. 
In de plantkunde bestaan er ongeveer 30 soorten peterselie. 
Echter 3 soorten worden er maar gebruikt. Dat zijn de krul peterselie, platte peterselie en de peterselie wortel. Waarbij de peterselie wortel meer als groente wordt gebruikt.

Peterselie hoort tot de schermbloemenfamilie. Dit zijn planten of kruiden die een bepaalde invloed hebben op de mensen als geneesmiddel of als kruid in de keuken. Er zijn ruim 3000 soorten varianten. Waaronder dus ook peterselie.

Platte peterselie heeft vlakke en gevederde blaadjes en is iets lichter van kleur dan krul peterselie en heeft ook een een meer intense smaak. Krul peterselie (ook wel moskruid peterselie genoemd) heeft donkergroene dicht bij elkaar gekrulde blaadjes. De smaak is duidelijk milder en wordt daarom veelal voor garnering gebruikt.

Krul peterselie bevat 0,01 procent aan etherische oliën en platte peterselie ongeveer 0.04 procent. 
Etherische oliën zijn aromatische moleculen die de geur van de plant vrijgeven. 
Deze oliën zitten in de blaadjes maar ook in de steeltjes. De frisse smaak van peterselie komt door dat het ook limoen bevat. 
Dus ook de steeltjes bevatten heel veel waardevolle smaakstoffen.

Gebruik.

Peterselie wordt in elke keuken gebruikt. Zijn geur en smaak is zo fijn en delicaat dat het overal bij past. Het overheerst nooit en stoort niet bij andere kruiden. Heel vaak haalt het de smaak positief omhoog. 
Vroeger (35 jaar geleden) moesten wij (ik werkte als kelner in een klein restaurantje in Groningen) altijd peterselie op een garnalen cocktail doen. Ik met de gedachte dat het puur als versiering diende. Maar later besefte ik dat het ook de smaak van de garnalen en de saus versterkte.

Peterselie kun je het gehele jaar door vers krijgen. Wil je peterselie mee laten trekken in een gerecht dan kun je beter de steeltjes gebruiken. Die haal je er dan op het laatst eruit. 
Voor het aromatiseren van iets hak je de steeltjes en blaadjes zeer fijn en strooi of roer ze op het laatst door of op het gerecht.

Peterselie is ook zeer gezond. Ik hoorde dat 10 gram peterselie per dag al heel veel dekt aan onze nodige vitamientjes. Het geeft ons ijzer, fluoride, mangaan, calcium, magnesium, fosfor, vitamine A, E, C en B1. Versterkt onze botten en zenuwen en is stress verlagend. Ontlast onze nieren en bevorderd de stofwisseling. 
Dus ik kauw nu de hele dag op een bosje peterselie. 




Reactie schrijven op Peterselie