brandmerk copy1

Bamini schijven (verpakt per 7)

Bamini schijven (verpakt per 7)
9.50
InStockWist u dat...

Hap, blok of schijf

In hét naslagwerk over de Neerlandsche snackgeschiedenis Het Nationaal Snackhandboek valt eigenlijk direct op dat de snack niet aangeduid als bamischijf, bamiblok of bamihap maar juist als bamisnack. Volgens het handboek is de bamisnack van oudsher een van de populairste snacks in de Nederlandse cafetaria.

Bamibal

Misschien wel het meest bijzondere dat in het handboek te lezen valt is dat de bamisnack zelfs nog in een andere vorm begon, namelijk als bamibal. Er staat een verwijzing in naar een cafetariahouder in Bakkum die wordt gezien als bami- en nasibalpionier. Nic Bakkum bakte (!) in 1965 volgens de overlevering al beide ballen.

Anti-verspilling

Waarschijnlijk is hij niet de enige die in die periode begon met het opmaken van restjes bami en nasi goreng. had verkocht door er ballen van te draaien en te paneren. Dat kwam omdat het idee was dat als er een bal van gedraaid werd en die werd gepaneerd, dat de kans groter was dat die wel nog gegeten zouden worden. Vooral omdat de bitter- en gehaktbal Nationale favorieten waren.

Vorm

Daarnaast was de balvorm ook handig voor ijssalonhouders in onze hoofdstad die ook snacks verkochten, want de ballen pasten gewoon in de ijsschep. Grote nadeel alleen bleek dat het lastig was om de nasi- en bamiballen altijd goed gaar te krijgen. Vandaar dat er andere vormen uitgeprobeerd werden zoals de blok en de schijf.


Terug naar overzicht